مهاجرت به خصوص مهاجرت های بنی المللی اینروزها به امری بسیار رایج و متداول در جهان امروز تبدیل شده است چراکه تقریبا هیچ کشوری در جهان یافت نمی شود که با پدیده مهاجرت نیروی انسانی به خارج یا داخل کشور خود مواجه نشده باشد . بر همین اساس مهاجرت برای بسیاری از کشورها فرصت و برای دسته ای دیگر تهدید تلقی میشود . بطور کلی ذات جابجایی و مهاجرت بین المللی ایجاب میکند که امار واطلاعات مهاجران بین المللی از جمله نایاب ترین و در عین حال گران قیمت ترین داده های بین المللی باشند و برای دسترسی به آنها نیاز به منابع آماری موثقی در خصوص شمارش جمعیت مهاجران ایرانی در جهان است .
مهمترین منبع آماری مورد استفاده جهت شمارش جمعیت مهاجران در جهان ، آمار سرشماری کشورهاست که جمعیت مهاجرین در هر کشور را اغلب براساس محل تولد ، قومیت ، اصالت ، و یا براساس محل اقامت نشان می دهد . البته برای تهیه آمار دانشجویان بین المللی به چهار منبع اصلی زیر مراجعه می شود :
انستیتوی آمار یونسکو (ISU) ، داده های موسسه آموزش بین المللی institute of international education
موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ، گزارش جهانی مهاجرت World Migration Report 2020
و یا گزارش مهاجرت بین المللی
جمعیت ایرانیان خارج از کشور
براساس آخرین آمار موجود در سال 2020 میلادی جمعیت مهاجران جهان 52 /3 درصد کل جهان است . جمعیت مهاجران ایرانی در دنیا بر اساس آخرین آمار موجود قابل استناد در سال 2019 میلادی 9 /1 میلیون نفر می باشد که 29 /2 درصد از جمعیت ایران را تشکیل می دهد . درصورتی که جمعیت مهاجران ایرانی در دنیا در سال 1990 میلادی بالغ بر 820 هزار نفر بوده است . در واقع طی سی سال گذشته جمعیت مهاجران ایرانی 3 /2 برابر شده است .
براساس آمار موثق سازمان ملل و بانک جهانی در سال 2020 ، 10 کشور جهان بیشترین تعداد ایرانی را در خود جای داده اند عبارتند از : امارات متحد عربی ، آمریکا ، کانادا ، آلمان ، انگلستان ، ترکیه ، سوئد ، استرالیا ، اتریش و …
- جمعیت دانشجویان بین المللی ایرانی در کل جهان ، براساس آمار جهانی ، از رقم 2 میلیون نفر در سال 2000 میلادی به رقم 3/5 میلیون نفر در سال 2019 میلادی رسیده است . علیرغم اینکه تعداد دانشجویان بین المللی ایرانی ، روند افزایشی داشته است اما تعداد آنها در سالهای اخیر تقریبا ثابت مانده است
- نرخ بازگشت متخصصان و فارغ التحصیلان ایرانی به داخل کشور بعد از اتمام تحصیل ، از سال 2015تا سال 2020 روند صعودی و قابل توجهی داشته است و از تعداد 100 نفر در سال 2015 به تعداد 1500 نفر درسال 2020 رسیده است .
- جمعیت دانشجویان ایرانی در کشور آمریکا در بازه زمانی سال های 2003 تا 2008 با یک شیب ملایم افزایشی بوده است که در سالهای 2009 تا 2016 با شیب بیشتر رشد کرده است . در دوران دولت ترامپ رشد جمعیت دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا در مقایسه با سالهای قبلتر متوقف شده است لذا تعداد دانشجویان در این بازه 4 ساله ثابت مانده است . حتی در سالهای 2018 و 2019 روند کاهشی نیز داشته است .